BIM FM, het essentieel instrument voor de FM van morgen

BIM FMBIM FM

De digitale maquette, ook wel BIM genoemd (Building Information Modelling), wordt al op grote schaal gebruikt door aannemers om de prestaties op bouwprojecten (bouwbaarheid, synthese en planning) te verbeteren.

    Naast het plan, wordt in BIM ook heel wat data toegevoegd over de gebruikte materialen/technieken. Deze data wordt in exploitatie nog belangrijker en bijgevolg wordt de vraag naar het gebruik van BIM in exploitatie  groter en groter. BIM biedt ook de mogelijkheid tot een veel efficiëntere en gestructureerdere aanpak en geeft de mogelijkheid tot een nieuwe werkwijze in Facilitair beheer  .

    VINCI Facilities heeft ervaring met BIM in de bouwfase en onderzoekt volop de functionaliteiten van BIM die kunnen gebruikt worden in de exploitatiefase en welke prestatieverbeteringen er gegenereerd kunnen worden. Voorbeelden zijn augmented reality toepassingen, ruimte optimalisatie, automatisch oproepen van techniekers wanneer sensoren bepaalde waarden aangeven.

    Volgende onderwerpen werden onderzocht: De directe overdracht van gebouwgegevens in het CMMS om de beheerfase te optimaliseren, het gebruik van functionele linken voor netwerken (HVAC, sanitair) om interventies veel efficienter te laten verlopen en de administratieve verwerking te automatiseren, het verstrekken van snellere en directe toegang tot alle informatie van het as-build dossier die relevant is voor onderhoud of vernieuwing operaties, …

    BIM heeft zeer veel potentieel dat vandaag nog niet ontdekt is. In de nabije toekomst zal dit model zeker centraal staan in onze organisatie om onze prestaties te verbeteren.

    contacteer ons