Nieuws

Astro toren – Het hoogste passief gebouw van Europa

De toren werd ontworpen door Albert De Doncker en huisvestte kantoren vanaf het einde van de bouw in 1976. Tot 2005 zat Fortis Bank en Fortis Investments als huurder in het gebouw.

HPG Belgium NV (eigenaar) verkocht in april 2008 het gebouw aan Luresa-Spanje. De toren werd volledig gerenoveerd als passief gebouw volgens de normen van Brussel 2015, waarvan de werken begonnen zijn in 2014 en eindigden in de herfst van 2016.

 

De toren is 107 meter hoog en heeft een oppervlakte van 41.000 m² in totaal. Het gebouw bestaat uit kantoren, de receptie en de vergaderzalen, een kinderdagverblijf met een recreatieve ruimte dat plaats biedt aan maximaal 40 kinderen, een restaurant voor 300 personen en een fitnessruimte. Dit allemaal verdeeld over 33 verdiepingen, waarvan er twee zijn gereserveerd voor technische installaties, evenals 12.700 m² kelder met 260 parkeerplaatsen verdeeld over 5 verdiepingen.

 

Het nieuwe project werd ontworpen door het kantoor Altiplan (Brussel) en Estudio Lamela (Madrid). Het is aan het einde van haar renovatie het hoogste passief gebouw van Europa. Het hele gebouw herbergt de 1.200 werknemers van Actiris , de arbeidsbureaus van het Brussels Gewest, de VDAB en Brussels Training.

 

VINCI Facilities won het onderhoudscontract van het gebouw tijdens de garantieperiode en dit sinds november 2016. Naast het onderhoud van speciale technieken, wettelijke controles, het opvolgen van de onderaannemers, namen wij de opmerkingen op met betrekking tot de renovatie en exploitatie van het hele gebouw tijdens de voorlopige acceptatieperiode die eindigde in september 2018.

 

 

AAN HET EINDE VAN DEZE PERIODE WERD ONZE ONDERHOUDSMISSIE VERLENGD DOOR ACTIRIS.

 

 

Om deze nieuwe missie uit te voeren, zijn er drie mensen van het Brussels team aanwezig om het onderhoud uit te voeren van de speciale technische installaties. Dit houdt in: de technische rondes, de opvolging van de onderaannemers, administratieve opvolging, opvolging van opmerkingen en depannages 24u/24u, zodat ze kunnen zorgen voor een optimaal comfort voor de eindgebruikers en het in stand houden van de technische installaties.

 

Het project team realiseert, in samenwerking met Actiris, de veranderingen en aanpassingen van de werkruimtes in de toren.